Консультаційна зустріч команди ООН з організаціями громадянського суспільства в Харкові

Дата:

Консультаційна зустріч з організаціями громадянського суспільства в Харкові. Фото: Ігор Кушнарьов.

Гуманітарна криза, спричинена повномасштабним вторгненням Росії в Україну, продовжує загострюватися. З майже 4 мільйонів офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, 56% - жінки. Також, жінки становлять 93% з 4,6 млн осіб, які повертаються в Україну і прагнуть реінтегруватися в суспільство. Станом на грудень 2023 року щонайменше 14,5 мільйонів осіб, що становить третину населення, потребують гуманітарної допомоги, з яких більше половини - жінки та дівчата.

ООН Жінки разом із іншими агенціями системи ООН в Україні знаходяться в постійному діалозі з жіночими громадськими організаціями, зокрема у прифронтових районах, забезпечуючи платформу для обговорення потреб жінок, а також посилення їх впливу на процеси планування та здійснення відновлення.

12 березня команда ООН Жінки разом з Деніз Браун, Координаторкою системи ООН в Україні та Координаторкою з гуманітарних питань, провели консультаційну зустріч з організаціями громадянського суспільства в Харкові. До зустрічі також долучилися депутатки Верховної Ради України Марія Іонова та Ірина Геращенко, начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, команда посольства Норвегії на чолі з амбасадоркою Хелен Санд Андресен та представники міської влади.

Зустріч зібрала представниць та представників 10 жіночих організацій громадянського суспільства, що працюють в гуманітарному напрямку, а також опікуються питаннями ЛГБТК+ спільноти, жінками з ВІЛ/СНІД, ромськимі жінками, тощо.

Метою зустрічі було визначити конкретні потреби жінок Харківщини та розробити рекомендації, які будуть передані місцевим органам влади та міжнародним партнерам для подальших дій та моніторингу.

Серед найгостріших проблем: обмежений доступ до послуг, зокрема освітніх, медичних, послуг психосоціальної підтримки, юридична допомога, безробіття серед жінок.

Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш на консультаційній зустрічі з організаціями громадянського суспільства в Харкові. Фото: Ігор Кушнарьов.

Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні, привернула увагу до питання перекваліфікації жінок та іх професійної реалізації: «За останні десять років відбулися справжні зміни в суспільних ролях, які відіграють жінки в Україні. Для нас є надзвичано важливим підтримати цю трансформацію. Один з наслідків війни Росії проти України, це високий рівень безробіття серед жінок, молодих жінок, жінок старшого віку, які ще мають потенціал працювати. Ми знаємо, що українки відіграють неймовірну роль у військовій сфері, у волонтерському русі та громадському секторі. Але є багато інших сфер, в яких жінки не були задіяні, наприклад, транспорт, важке машинобудування, будівництво, розмінування, тощо. Перекваліфікація дозволяє жінкам почати працювати в тих сферах, в яких вони раніше не були представлені».

Ця серія діалогів та консультацій є частиною підготовчої роботи системи ООН в Україні до цьогорічної Ukraine Recovery Conference, яка відбудеться в липні в Берліні.

Деніз Браун, Координаторка системи ООН в Україні, Координаторка з гуманітарних питань:

«Ми не можемо дозволити війні відкинути Україну назад у питаннях рівності та прав жінок в Україні. Цей діалог надзвичайно важливий для нас, щоб обмінятися досвідом і краще зрозуміти проблеми, з якими жінки стикаються зараз через війну, а також конкретні потреби відновленні. Ми хочемо винести питання прав жінок на Конференцію з відновлення України в Берліні, щоб забезпечити, що голоси жінок будуть почути і вони посядуть гідне місце за столом прийняття рішень на шляху України до відновлення після руйнувань, спричинених російським вторгненням».