Урядова уповноважена з питань ґендерної політики України наголосила, що економічна інклюзія, розширення прав і можливостей жінок є національним пріоритетом для розбудови миру та повоєнного відновлення країни.

Дата:

Kateryna Levchenko, Government Commissioner for Gender Equality Policy of Ukraine.

Київ, 21 червня, 2023 р. - Жінки, представниці та представники виключених груп повинні відігравати провідну роль у прийнятті рішень щодо повоєнного відновлення України, що допоможе створити в країні кращі та рівноправні умови  для її подальшого розвитку. Саме про це говорили організатори додаткової події з ґендерного чутливого підходу до відновлення. Подія за участі українського уряду, жіночих правозахисних організацій, громадянського суспільства та приватного сектору відбулася напередодні міжнародної конференції з питань відновлення України - Ukraine Recovery Conference в Лондоні.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну має тривалий та непропорційно сильний вплив на жінок і дівчат. Жінки та дівчата становлять переважну більшість біженців та внутрішньо переміщених осіб. Зазнаючи щоденних атак, жінки стикаються зі зростаючими ризиками у доступі до житла, соціальних послуг, їжі, сексуального та репродуктивного здоров'я, працевлаштування та інших життєво важливих послуг. Водночас жінки та очолювані жінками організації відіграють величезну роль у наданні гуманітарної допомоги, підтримці своїх громад, беруть участь в опорі агресору на передовій та підтримують економіку.

Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики, зауважила, що вкрай важливо, щоб плани повоєного відновлення України забезпечували задоволення специфічних потреб жінок і дівчат, а жінки були повністю залучені до планування та фінансування відновлення.

«Ми знаємо, що повоєнне відновлення - це величезна довгострокова робота, і ми просимо наших міжнародних партнерів допомогти забезпечити, щоб вона була дійсно ґендерно чутливою», - сказала Катерина Левченко.

«Щоб відновити енергійну та інклюзивну Україну, жінки та жіночі організації повинні бути долучені як ключові голоси, що беруть участь у формуванні українського суспільства», - заявив лорд Ахмад Вімблдонський, спеціальний представник Прем’єр-міністра Великої Британії з питань запобігання сексуальному насильству під час збройних конфліктів, державним міністром Великої Британії (Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія та ООН). Для того, щоб Україна була представлена найкращими представниками громадянського суспільства на кожному етапі розбудови країни, за кожним столом, у кожній панелі, у кожному процесі мають бути присутні жінки та різноманітні голоси українського суспільства».

«ЄБРР впевнено рухається планом виконання зобов'язань щодо інвестування в Україну 3 мільярдів євро до кінця 2023 року. В центрі нашої підтримки - фокус на відновленні людського капіталу України та забезпечення ґендерно чутливого відновлення. Наші клієнти Horizon Capital та "Астарта" надали вражаючі приклади того, як приватний сектор підтримує жінок-підприємців, сприяє реінтеграції ветеранів та інших осіб в українську сільськогосподарську індустрії», - додав Марк Боуман, віцепрезидент Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з питань політики та партнерства.

«Україна вже має багато законів та політик, які забезпечують ґендерно орієнтоване відновлення, і ООН Жінки рішуче налаштовані і надалі підтримувати наших партнерів в уряді та громадянському суспільстві у їх впровадженні, а також заохочує міжнародних партнерів застосовувати принципи ґендерної рівності при прийнятті рішень щодо фінансування відновлення». - заявила Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

Наталія Карбовська, співзасновниця та директорка зі стратегічного розвитку Міжнародного благодійного фонду Український жіночий фонд, виступаючи від імені українських організацій громадянського суспільства, підкреслила, що забезпечення дійсно ґендерно-орієнтованим відновлення, важливі наступні ключові складники: політична воля тих, хто приймає рішення, експертиза, аналіз та статистика, сильне громадянське суспільство, яке розроблятиме стратегії та працюватиме з урядом над їх моніторингом та реалізацією, діалогові платформи, а також чіткі пріоритети та сфери, в яких ґендерні питання мають бути інтегровані в першу чергу, наприклад, економіці та зайнятість.

«З відновленням ми вчимося на власному досвіді. У світі, і, звісно, в Україні, не так багато досвіду та знань у цій сфері. Відновлення з урахуванням ґендерних аспектів - це не лише стратегії, а й практична реалізація, і тут ми повинні бути реалістами. Ми не можемо інтегрувати ґендер одночасно скрізь і всюди. Ми повинні визначитися з пріоритетами та фокусуватися на секторах, де ґендерний розрив є найбільшим, і які отримають найбільшу користь від участі жінок. Очевидно, що наразі це економіка та зайнятість», - додала Наталія Карбовська.

Додатковий захід міжнародної конференції з питань відновлення України - Ukraine Recovery Conference в Лондоні був організований Посольством Великої Британії в Україні та проведений Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) спільно з партнерами, включаючи ООН-Жінки в Україні, Програму підтримки організацій громадянського суспільства FCDO в Україні, Національний демократичний інститут (NDI), Український жіночий фонд, Український Жіночий Конгрес та Уряд України.

side event