ЄС сприяє розширенню економічних можливостей жінок, кидаючи виклик гендерним нормам у країнах Східного партнерства

Дата:

В Азербайджані дівчата ведуть діалог з тими, хто приймає рішення, прокладаючи шлях до більших економічних можливостей і гендерної рівності в майбутньому. Фото: UNFPA Азербайджан, 2022.
В Азербайджані дівчата ведуть діалог з тими, хто приймає рішення, прокладаючи шлях до більших економічних можливостей і гендерної рівності в майбутньому. Фото: UNFPA Азербайджан, 2022.

Розширення економічних можливостей жінок є ключовою складовою просування прав жінок і гендерної рівності. Центральне місце в цьому питанні займає працевлаштування, яке сприяє не тільки фінансовій незалежності, але й стимулює особистісний ріст та подальші досягнення.

Вплив материнства на кар’єру жінок

Незважаючи на значний прогрес, у Європі та Центральній Азії зберігається суттєвий гендерний розрив на ринку праці. За даними Світового банку, рівень зайнятості жінок в регіоні становить 51,5% порівняно з 66,4% чоловіків. За даними Міжнародної організації праці (ILO), до ключових факторів, які перешкоджають активності жінок на ринку праці, належать дискримінаційні гендерні ролі, тягар неоплачуваної домашньої роботи та роботи по догляду, відсутність безпечного та доступного транспорту в країнах, що розвиваються, і відсутність доступних послуг з догляду.

В результаті жінки, які мають хоча б одну дитину до шести років, часто стикаються з «штрафом за материнство». Це означає, що пологи та догляд за дитиною непропорційно впливають на кар’єру жінок, у зв’язку з чим вони частіше, ніж чоловіки, вибувають з ринку праці або скорочують робочий час для виконання обов’язків по догляду за дитиною. Це призводить до нижчих доходів і обмежених кар’єрних можливостей порівняно з чоловіками. За даними ILO, «штраф за материнство» поглиблює глобальний розрив в участі на ринку праці, цей показник знижується до 53,1% для жінок і залишається на рівні 95,7% для чоловіків по всьому світу.

Незважаючи на зміну ставлення до ролі жінок на ринку праці, бар’єри, зумовлені гендерними нормами і стереотипами впливають на доступ жінок до оплачуваної роботи та їх кар’єрне зростання. Базове дослідження гендерних норм і стереотипів у країнах Східного партнерства показало, що хоча і жінки, і чоловіки високо оцінюють кар’єрний розвиток та доступ до гідної роботи, стереотипи пов’язані з материнством, що поширені в регіоні, змушують жінок залишатися вдома протягом дошкільних років своїх дітей, обмежуючи їхню активність на ринку праці. Програми підтримки та політики, направлені на боротьбу з гендерними стереотипами щодо ролей догляду за дитиною та працевлаштування жінок, а також залучення татів у питаннях піклування про дітей, обмежені. Відпустка по догляду за дитиною для чоловіків, гнучкість у відпустках по догляду за дитиною та розподіл такої відпустки між чоловіком і дружиною залишаються недоступними або недостатніми в регіоні.

Розширення можливостей жінок для їх економічної незалежності

Боротьба з дискримінаційними гендерними нормами і стереотипами для розширення економічних свобод жінок є одним із завдань програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно-зумовленого насильства». З 2020 року ця ініціатива, яку спільно впроваджують агенція ООН-Жінки та Фонд народонаселення ООН, UNFPA за підтримки Європейського Союзу у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні, уже охопила понад 41 мільйон людей інформаційними кампаніями, направленими на просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.

Програма кидає виклик стереотипам і сприяє економічній незалежності жінок шляхом розширення кар’єрних можливостей, у тому числі в галузі науки і техніки. В Україні понад 500 жінок взяли участь у курсі «Будь», створеному для підтримки українських жінок у працевлаштуванні в IT та креативних індустріях. Учасниця програми Ніна Черленюк поділилася: «Я ніколи не очікувала, що через війну не зможу повернутися на роботу. Цей курс був саме тим, що мені було потрібно в цій ситуації». Програма забезпечувала наставників та експертів, які підтримували Ніну та інших жінок, у пошуку роботи у сфері технологій, дизайну, програмування, розробки програмного забезпечення та тестування.

В Азербайджані 25 жінок після участі в тренінгах з управління бізнесом і фінансової грамотності в рамках програми «ЄС за гендерну рівність» досягли значного зростання власного бізнесу.

«Я вірю, що роль жінки не обмежується домом, кар’єрою вчительки чи медсестри. Жінки можуть досягти успіху в чому завгодно – їм просто потрібно знайти те, що їм подобається. Жінки можуть робити рівноцінний вклад у дохід своїх сімей і розвиток громад. Ми повинні зруйнувати старі стереотипи», – сказала Роза Салманова з Азербайджану, говорячи про свій досвід участі тренінгу.

Ольга Куліч, перша жінка-пілот легкового літака в Молдові. Фото: «ЄС за гендерну рівність», 2021 рік.
Ольга Куліч, перша жінка-пілот легкового літака в Молдові. Фото: «ЄС за гендерну рівність», 2021 рік.

Залучення чоловіків як каталізатор позитивних змін

Активна участь чоловіків у домашній праці та догляді за дитиною дозволяє жінкам робити більш усвідомлений вибір у питаннях працевлаштування. Щоб сприяти цьому програма «ЄС за гендерну рівність» започаткувала Школи Татів, спрямовані на залучення чоловіків до відповідального батьківства та розподілу хатньої праці.

Оцінка програми демонструє, що перший її етап успішно вплинув на погляди на гендерну рівність чоловіків, які відвідували Школи Татів. Відвідувачі таких шкіл більш схильні підтримувати рівні права та можливості для чоловіків і жінок. Вони також частіше, ніж чоловіки, які не брали участі у ініціативі, підтримують думку про те, що жінки та чоловіки однаково відповідальні за забезпечення сім’ї та домашнє господарство.

«Школа Татів допомогла мені зрозуміти, що батьківство — це про те як проводити якісний час зі своїми дітьми, а не просто фінансовий внесок у сім’ю», — каже Елвін Хасілов з Азербайджану. Після участі у Школі Татів він вирішив підтримати кар’єрний розвиток своєї дружини. Він взяв на себе значну частину домашніх справ і догляду за дітьми, що дозволило їй підготуватися до іспитів на посаду вчительки середньої школи. «Зайве говорити, що вона набрала 54 бали з 60 і отримала роботу, яку хотіла», — додав Елвін.

У Грузії батьки беруть участь у сесії Школи Татів, сприяючи рівному розподілу хатніх справ та догляду за дитиною для підтримки і розширення економічних можливостей жінок. Фото: MenCare/Іраклі Челідзе.
У Грузії батьки беруть участь у сесії Школи Татів, сприяючи рівному розподілу хатніх справ та догляду за дитиною для підтримки і розширення економічних можливостей жінок. Фото: MenCare/Іраклі Челідзе.

Програма «ЄС за гендерну рівність» продовжує роботу у другій фазі, її фокус незмінно залишається на руйнуванні шкідливих гендерних стереотипів, просуванні гендерної рівності та розширенні економічних можливостей жінок. Завдяки безперервній адвокації, освіті та залученню громадськості програма сприяє більш інклюзивному суспільству, де і жінки, і чоловіки можуть реалізувати свій потенціал у всіх аспектах життя.