Постійні атаки Російської Федерації, спрямовані проти цивільного населення, погіршують гуманітарну ситуацію в Україні

Дата:

dnipro_cover

Структура ООН Жінки беззастережно засуджує атаку Збройних сил Російської Федерації, здійснену у п'ятницю, 28 червня  2024 року, яка зруйнувала житловий багатоквартирний будинок у Дніпрі, та призвела до жертв і поранень серед цивільного населення у густонаселеному районі.

Сабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні:

«Я глибоко шокована  та приголомшена черговою атакою російських збройних сил, здійсненою у п'ятницю, 28 червня, яка зруйнувала житловий багатоквартирний будинок у кількох метрах від офісу ООН, зокрема й офісу ООН Жінки у Дніпрі. Такі дії є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права і не мають жодного виправдання. Захист цивільних осіб, зокрема жінок і дівчат, у зонах конфлікту має першорядне значення, і такі напади підкреслюють нагальну потребу в їхній безпеці та захисті».

sabine_dnipro

Внаслідок атаки в п’ятницю загинула щонайменше одна людина, дванадцять отримали поранення, двоє зникли безвісти. Структура ООН Жінки в Україні висловлює солідарність із постраждалими та всією командою ООН, включно з нашими колегами в Дніпрі. Ми вдячні Деніз Браун, Координаторці системи ООН в Україні, яка негайно виїхала до Дніпра разом з головами агенцій ООН - Управління з координації гуманітарних справ (УКГС), Міжнародної організації з міграції (МОМ) та ООН Жінки. Лідерство Координаторки системи ООН в Україні має вирішальне значення для демонстрації рішучості ООН швидко та ефективно реагувати на російську війну в Україні.

dnipro

У тісній співпраці з агентствами ООН, партнерами та місцевими органами влади команда ООН Жінки працює на місцях і допомагає постраждалим від атаки. На сході України ООН Жінки в Україні впроваджують гуманітарні програми та програми взаємодії, включаючи фінансування жіночих правозахисних організацій через Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), просування порядку денного Жінки, мир, безпека (Women, Peace and Security), а також підготовку до відновлення України через підтримку гендерно орієнтованого планування, бюджетування та жіноче лідерство.