#нестерпиться: День 15. Злата Огнєвіч, співачка

В Україні немає статистики щодо сталкінгу. Наразі такого поняття не існує і на законодавчому рівні, однак Стамбульська конвенція про запобігання насильству щодо жінок розглядає сталкінг як один з видів гендерно зумовленого насильства та передбачає протидію сталкінгу. Країни-учасниці конвенції зобов’язуються криміналізувати поведінку щодо людини, яка змушує боятися за свою власну безпеку. Насильству над жінками та дівчатами можна запобігти. Для цього ми повинні усунути фактори ризику насильства над жінками та дівчатами.

Наприклад, подолання економічних труднощів у поєднанні з іншими превентивними стратегіями, такими як інвестування в організації з захисту прав жінок, зміна соціальних норм, подолання гендерних стереотипів, інвестування в послуги для постраждалих та створення безпечного середовища, серед іншого, мають потенціал для запобігання та зменшення насильства щодо жінок та дівчат.

  • ТРИ з ЧОТИРЬОХ країн не мають систем відстеження бюджетних асигнувань на забезпечення гендерної рівності в цілому. Дані про національні бюджети, спрямовані на боротьбу з насильством щодо жінок, майже недоступні;
  • 78% країн впровадили законодавство щодо боротьби з насильством проти жінок, проте лише 42% країн мають бюджет на послуги для постраждалих від насильства.

У світі, де потреба у гендерній рівності та запобіганні насильству залишається нагальною, інвестиції в програми попередження гендерно зумовленому насильству та допомогу постраждалим мають бути в пріоритеті.

16 українок, 16 днів. Ми вдячні кожній за мужність розповісти свою історію в межах проєкту #нестерпиться. Ми хочемо підтримати кожну, хто зіштовхнулась із насильством у своєму житті.

День 15. Злата Огнєвіч, співачка

Проєкт #нестерпиться, що реалізується в межах міжнародної кампанії «16 Днів активізму проти гендерно зумовленого насильства щодо жінок та дівчат», створено ООН Жінки в Україні та Starlight Media за підтримки Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та фінансування Уряду Норвегії, Уряду Швеції та Уряду Японії.

Висловлені у відео думки та судження є особистою думкою героїнь і можуть не відображати офіційної позиції організацій, що підтримують кампанію.